NEWS
August 31, 2016

CCSU Residence Hall Achieves LEED Silver Certification

The 220,000-SF, eight-story residence hall designed by The S/L/A/M Collaborative (SLAM), features 150 suite-style rooms accommodating 640 beds, each with a living room and a bathroom shared by four students. All of the bedrooms and ninety percent of all the regularly occupied spaces have views to the outdoors which also harvest daylight within the building. The building’s sustainable design provides an overall energy savings of 36 percent and will afford other benefits such as a reduction of the potable water use by 45 percent, filtering of the storm water before it is released into the environment, and all adhesive, paints, coating and carpets within the building have a low VOC.

Sustainable practices were also applied throughout the construction phase of the Residence Hall, with 95 percent of the construction waste diverted from the landfill and 43 percent of the materials used obtained within 500 miles of the site. Nearly 90 percent of the wood was sourced from an FSC sustainable managed forest.

The project was originally awarded through competition and is Central Connecticut State University’s largest single construction project. Although it is large, the project is broken down into comfortable student neighborhoods of 30 students each. Student suites vary in size and bed count allowing for a diverse offering.

Mid-Campus offers three styles of living: a double room with attached bath; a suite with one double and two singles sharing a living room and bath; and a suite with two double rooms sharing a living room and bath. It also comprises residential life offices as well as a 2,000-SF fitness center, community kitchen, activity/game room, large living room with fireplace and a large meeting room that serves the whole hall. Each floor features a themed group study room and three alcoves for one-on-one studying and socializing, in addition to living and cooking facilities. The new building is located in close proximity to many of the support services students need and is located by multiple routes of mass transit.

The project is rooted in strong campus aesthetic guidelines where the brick, pitched roof forms and general massing are very much in line with the campus context. Interior spaces are warm and inviting to create a sense of residence, critical to the building’s longevity and future recruitment possibilities.

Media Inquiries - Email: pr@slamcoll.com