design thinkers
portfolio
[hero image]

TheaterWorks

Interior Theater Renovation

the backstory

The design and construction team at SLAM has worked closely with Theaterworks to establish phased renovations and budgeting to upgrade the 1927 City Arts Building located at 233 Pearl Street in Downtown Hartford. The renovations were funded through a State Department of Economic Community Development (DECD) for 2.7 million dollars.

at-a-glance

TYPE:
Renovation
PRACTICE:
Design Build
Pre-Construction Services
LOCATION:
Hartford, CT
STATUS:
Completed October 2019
SIZE:
9,000 SF Theater & Lobby, 30,000 SF Total Building
INSIGHT

TheaterWorks needed extensive improvements to the historic 1927 building, including replacement of the HVAC system, electrical and fire alarm systems upgrades, and renovations to the theater lobby; opening it up, improved lighting, and a new elevator. Other renovations included new patron bathrooms, renovated actors ____________dressing rooms, new cafe and performance space. 

These renovations were designed to address aging & failing HVAC infrastructure, accessibility, safety and improve the patron experience and the artistic product.

SOLUTION

The basement-based theater area underwent significant upgrades, including the replacement of all seating, back house & work light, expanded dressing rooms for performing artists and a more open stage _____, which will provide more space for scenery and set design.

[image]

Initial renderings.

[image]

Construction on TheaterWorks lobby area.

[image]

192 Theater Seats
for an intimate experience

[image]

This renovation has had a positive economic impact on the neighboring community.

[image]

a stat or nugget of info

IMPACT

In addition to the theater and its patrons, the theater enhancement will have a positive economic impact on the neighboring businesses.  

“

“Those enhancements will make a great difference to the comfort and access of our audience, and artistically we’ll be able to do more.”

Rob Ruggiero
Artistic Director – TheaterWorks
”

Project Contacts

related projects

[case study]
The Crossing
New Canaan, CT