design thinkers
transforming a campus
[hero image]

Chapel Haven – Aging in Place Building

Schleifer Adult Independent Living Building (SAIL)

the backstory

The Schleifer Adult Independent Living (SAIL) Building is the completion of Phase 2 of the Chapel Haven’s campus redevelopment project. This new four-story 48,500 sf facility has resulted in a neighborhood transformation, for the residents, staff and surrounding community. The new building completes the pedestrian courtyard space, offers a new entrance to the campus, accentuates the Emerson Street building facade, incorporates community neighborhood interaction and offers residents previously unavailable programming, wellness and continuing care options.

at-a-glance

TYPE:
New Aging-in-Place Apartment Building
PRACTICE:
Architecture
Construction Management
Design Build
Interior Design
Landscape Architecture
Pre-Construction Services
Programming & Planning
Structural Engineering
LOCATION:
New Haven, CT
STATUS:
December 2019
SIZE:
48,500 SF
INSIGHT

Chapel Haven was in need of long term residential care for residents and graduates of the program in the community who require additional assistance as they age. In addition to providing an aging in place non-institutional environment responsive to autistic spectrum adult needs, Chapel Haven wanted to incorporate community services and a new wellness program into the new building. 

[image]
SOLUTION

As an integrated firm SLAM offered multiple solutions to the planning, design and construction of the Phase 2 Chapel Haven campus transformation project. The team developed constructability options, phasing, project logistics and a design program that responded to the residential, communal, wellness and clinical needs of Chapel Haven’s aging population.

[video]
Chapel Haven – Schleifer Adult Independent Living Building
[image]

To fast-track the project, SLAM used panelized, light gauge metal interior and exterior walls as well as prefabricated electrical devices.

IMPACT

The completion of Phase 2 of the Chapel Haven’s campus redevelopment project has resulted in a neighborhood transformation, for the residents, staff and surrounding community. The new building completes the pedestrian courtyard space, offers a new entrance to the campus, accentuates the Emerson Street building facade, incorporates community interaction and offers residents previously unavailable programming, wellness and continuing care options.

related projects

[case study]
Chapel Haven
New Haven, CT
[case study]
Yale New Haven Hospital
New Haven, Connecticut