design thinkers
construction management
[hero image]

Marist School

Upper School Expansion & Renovation

the backstory

This $25 million expansion and renovation is the culmination of the first phase of campus development through a process that began in 2005 with the creation of a Campus Master Plan supporting the enhancement of the school’s existing facilities to further its educational mission. This journey focused on transforming existing space and adding new space to create 21st century learning environments in support of a variety of learning styles and collaboration.

The resulting project is the complete renovation of the existing three-story, 80,000-SF academic building and the construction of the new Ivy Street Center, a three-story, 55,000-SF, eco-friendly structure.

at-a-glance

TYPE:
Expansion & Renovation
PRACTICE:
Architecture
LOCATION:
Atlanta, GA
STATUS:
Completed May 2014
SIZE:
55,000 SF Academic/Athletics; 80,000 SF Renovation
INSIGHT

After five decades of building inwardly focused buildings with both limited openness and connection to their surroundings, the School desired a more extroverted and transparent building for its new facility, expressing the School’s missions of community service and respect for the environment as part of its development of a well-rounded student.

SOLUTION

To fulfill the promise of creating a new-century learning environment that prepares students for a changing world, the design team crafted learning spaces that promote collaboration while supporting a variety of learning styles.

IMPACT

The resulting project is the complete renovation of the existing three-story, 80,000-SF academic building and the construction of the new Ivy Street Center, a three-story, 55,000-SF, eco-friendly, truly multidisciplinary facility.

Beyond the building, features include a more walkable campus inviting foot traffic, outdoor breakout spaces, a rain garden clearly emphasizing sustainability, and entryways that also encourage collaboration while providing display for learning-focused exhibits.

[image]

There has been a significant savings on electrical bills because of the ability for the classroom lights to remain “off” the majority of the time.

[image]

Sustainable materials used include reclaimed elm wall panels.

[image]

3,400 gallons of water are recycled from rainwater and the HVAC system.

Project Contact

related projects

[case study]
The Frederick Gunn School
Washington, CT